نام کتاب: نامه‌هایی به شاعر جوان        Letters to a Young Poet

تاریخ چاپ نسخه‌ی اصلی و نسخه‌ی ترجمه شده:

سال انتشار میلادی: ۱۸۲۹

سال انتشار شمسی: ۱۴۰۱

تعداد صفحات: ۸۲ صفحه

نویسنده: راینر ماریا ریلکه

راینر ماریا ریلکه از مهم‌تریت شاعران آلمانی‌زبان در قرن بیست میلادی است. او در ۴ دسامبر ۱۸۷۵ در پراگ به دنیا آمد و در ۲۹ دسامبر ۱۹۲۶ درگذشت. دوران کودکی چندان شادی نداشت. پدر و مادر ریلکه، او را وادار به ورود به دانشگاه نظامی کردند. ریلکه پنج سال را در این دانشگاه گذراند و به علت بیماری، آن جا را ترک کرد. او پس از چهار سال تلاش، برای گذراندن امتحان ورودی دانشگاه، سرانجام موفق به این کار شد و در پراگ و مونیخ، به تحصیل ادبیات، تاریخ و فلسفه مشغول شد. آثار به جای مانده از او شامل یک رمان، چندین مجموعه شعر و برخی مکاتبات است که در آن‌ها درباره‌ی عصر بی‌باوری، انزوا و اضطراب‌های شدی سخن گفته است.

رگه‌های روان‌کاوانه در جای‌جای آثار او به چشم می‌خورد و تحلیل‌های بی‌پرده‌ی «ریلکه» از خویشتن، گواهی بر استعداد کم‌نظیر او در ادبیات به‌شمار می‌آید. ریلکه هنرمندی بود که شخصیتش به‌واسطه‌ی شرایط زندگی‌اش شککل گرفت اما به‌هیچ‌وجه به آن محدود نماند. شعار او در زندگی این بود: «کار کردن، زیستن بدون مردن است.» او به واسطه‌ی تجاربش در زندگی، دست به خلق هنری زد و به واسطه‌ی خلق هنری، جاودانه شد. 

مترجم: غزاله شکرایی

کیفیت ترجمه: به نظر من ترجمه‌ی کتاب بسیار زیبا و روان انجام شده است. نویسنده‌ی این کتاب یک شاعر توانا است و بنابراین نثر آهنگین و دلنشینی دارد. و مترجم هم به‌خوبی توانسته است این تأثیرگذاری را به خواننده انتقال دهد. متن روان و یکدست است. واژه‌ها به‌درستی انتخاب شده‌اند و شما از خواندن کتاب لذت بسیار زیادی خواهید برد. 

داستان من و کتاب: با این کتاب در یکی از کارگاه‌های «تمرین نوشتن» آشنا شدم. من به خواندن و سرودن شعر بسیار علاقه‌مندم؛ بنابراین اینکه شاعری بنام برای یک شاعر جوان نامه‌هایی نوشته و توصیه‌هایی به او کرده، برای من بسیار جذاب بود. تصمیم گرفتم حتمن کتاب را بخوانم اما میان مشغله‌های روزانه‌ام، خواندن این کتاب را فراموش کردم. 

من هر روز زمانی را صرف سر زدن به اپلیکیشن‌های طاقچه و فیدیبو می‌کنم. با کتاب‌های جدید آشنا می‌شوم و نمونه‌های کتاب‌ها را مطالعه می‌کنم. در این دو برنامه، قسمتی وجود دارد که براساس کتاب‌هایی که شما قبلن مطالعه کرده‌اید، کتاب‌هایی را پیشنهاد می‌کند. کتاب «نامه‌هایی به شاعر جوان» را هم من در این بخش دیدم. با دیدن اسم کتاب، تازه یادم افتاد که تصمیم داشتم آن را مطالعه کنم. سریع کتاب را خریدم و شروع به مطالعه‌ی آن کردم. کتاب فراتر از چیزی بود که انتظارش را داشتم. این کتاب فقط برای شاعران نیست، بلکه برای هر هنرمندی که به زندگی خلاقانه می‌اندیشد، نکات کاربردی زیادی دارد. نکته‌ی جالب در مورد کتاب این است که با اینکه بیشتر از صد سال از نگارش آن می‌گذرد، به زندگی امروز ما خیلی شبیه است. وقتی آن را می‌خواندم، می‌دیدم که دغدغه‌های امروز من چه‌قدر با دل‌مشغولی‌های آدم‌های آن دوره نزدیک است. من تنها نیستم و می‌توانم از تجربه‌های ارزش‌مند انسان‌های خلاق پیشین استفاده کنم. این کتاب حجم بسیار کمی دارد، اما مفاهیم عمیقی که در آن بیان شده، برای هر انسان خلاقی مفید است.

نسخه‌ی الکترونیکی: نسخه‌ی الکترونیکی این کتاب در اپلیکیشن طاقچه موجود است.

طرح جلد، فونت و صفحه‌آرایی:

روی جلد کتاب، تصویر یک نامه و پنجره‌ای رو به دریا وجود دارد. این طرح با محتوای کتاب، سازگاری کامل دارد. چرا که کتاب حاوی چند نامه است. پنجره‌ی باز هم برای من تداعی کننده‌ی این است که شعر دریچه‌‌ای به دنیای دیگری باز می‌کند. در مجموع طرح جلد به نظر من کاملن هوشمندانه انتخاب شده است. صفحه‌آرایی کتاب بسیار ساده انجام شده. فونت خواناست و مشکلی با آن نخواهید داشت.

این کتاب چگونه به شما کمک می‌کند:

در سال ۱۹۰۳ میلادی، دانش‌جوی یکی از آکادمی‌های نظامی، برخی از اشعار خود را برای شاعری شناخنه‌شده فرستاد و از او تقاضا کرد که ارزش ادبی آن‌ها را مورد قضاوت قرار دهد. این شاعر شناخته‌شده، راینر ماریا ریلکه بود. ریلکه در این مجموعه از نامه‌ها، که گنجینه‌ای از تفکرات و بینش‌های منحصربه‌فرد او هستند، خواسته‌ی آن دانش‌جوی جوان را اجابت کرد. خود ریلکه بعدها اذعان کرد این نامه‌ها، بخشی از نبوغ هنری و خلاقانه‌ی او هستند. 

اگر به سرودن شعر ، نوشتن یا هر کار هنری دیگری علاقه‌مند باشید، خواندن این کتاب می‌تواند برای شما مفید و انگیزه‌بخش باشد. این نامه‌ها به شما می‌آموزند که برای خلق شعر یا یک اثر هنری چه مسیری را باید طی کنید. خلوت خود را بسازید و ناامید نشوید. ریلکه در این کتاب، لحن بسیار ساده، صمیمانه و البته شاعرانه‌ای دارد. خواندن نامه برای اغلب ما لذت‌بخش است و این کتاب هم از این قاعده مستثنا نیست. در این کتاب یاد می‌گیرید که چگونه نامه‌هایی بنویسید که ارزش آموزشی و ادبی داشته باشند. اگر بخواهید کتاب در قالب نامه بنویسید، کتاب «نامه‌هایی به شاعر جوان» می‌تواند الگوی مناسبی برای شما باشد. 

با اینکه حجم کتاب خیلی کم است اما نکات زیادی در زمینه‌ی نوشتن، شعر، خلاقیت، لزوم داشتن خلوت، بهبود روابط بین فردی، غلبه بر ناامیدی و... به شما خواهد آموخت. خواندن کتاب وقت چندانی از شما نمی‌گیرد اما اگر به کار خلاقانه علاقه‌مند هستید، یکی از بهترین کتاب‌هایی است که می‌توانید بخوانید.

ستاره:

ناشر: نشر سیزده

قیمت:

قیمت نسخه‌ی چاپی: ۴۵۰۰۰ تومان

قیمت نسخه‌ی الکترونیکی: ۱۴۰۰۰ تومان

چند جمله‌ی کوتاه از کتاب:

□ هیچ چیز برای اثر هنری به اندازه‌ی کلمات انتقادی مضر نیست.

□ این همه‌ی زندگی هنرمند است: درک و خلق

□ اثر هنری اگر از احتیاج منشا گرفته باشد خوب است.

□ نکته‌ی اصلی همین است، اینکه بتوانید همه‌چیز را زندگی کنید.

□ خلوت خود را دوست بدارید و رنجی که به شما می‌رسد را بپذیرید.

□ خلق اثر هنری، چیزی زادن از اعماق وجود خویش است.

□ رشد دردناک است. درست مانند سنین رشد پسران و آغاز بهار غم‌انگیز است.

□ عشق مهم‌ترین نشانگر اصل وجودی ماست و خود نهایتی‌ست که باقی چیزها پیش‌درآمد آن است.

□ با همه‌ی بی‌دانستتنی‌مان می‌بایست بدانیم با دشواری‌ها باید درافتاد.

□ آنان که در لحظه هستند، گویی ابدیت در مقابل‌شان است.

□ یک روز خواهد آمد که زنان از تمام قیود ناروا به خود آزاد خواهند بود. مردان نیز در ادامه مبهوت خواهند ماند.

□ شما می‌دانید در مسیر تکامل هستید و می‌بایست تغییر را دوست داشته باشید.

□ هنر نیز یکی از راه‌های زیستن است.

چند پاره از کتاب:

هنر وجود مرموز زندگی است و جاودانه. درحالی‌که وجود فانی و عمر گذرای ما ممکن است گهگاهی در این بین با آن در ارتباط قرار بگیرد.


نتیجه‌ی انتقاد همیشه سوءتفاهم‌هایی است که کم‌وبیش به حقیقت نزدیک است. بیشتر مسائل غیر قابل بیان هستند و در فضایی اتفاق می‌افتند که هیچ کلمه‌ای وارد آن نمی‌شود و بیش از همه هنر غیر قابل بیان است.


هیچ‌کس نمی‌تواند به شما مشاوره بدهد و کمک‌تان کند، هیچ‌کس. تنها یک راه وجود دارد؛ به درون خودتان مراجعه کنید. به دنبال این باشید که چرا می‌نویسید. دریابید که آیا ریشه‌های این کار در اعماق قلب شما گسترده شده است یا خیر. با خود فکر کنید که اگر از نوشتن منع می‌شدید، می‌مردید یا خیر؟


مهم‌تر از همه‌چیز، فراگیری عشق است. این عشق هزاران و هزاران بار برای‌تان جبران خواهد شد. من به این اطمینان دارم که در تاروپود زندگی و مراحل رشد خود به عنوان مهم‌ترین چیز در بیان تمام تجربیات، ناامیدی‌ها و شادی‌های‌تان، عشق قرار خواهد گرفت.


سؤالات خود را دوست داشته باشید، آن‌ها درست مثل کتاب‌هایی که به زبان خارجی نوشته شده‌اند یا اتاقی که دربسته است هستند.


چنان‌چه زن و مرد یکدیگر را ضد نپندارند، بلکه چون خواهر و برادری، خویشاوند و نزدیک باشند، این‌گونه می‌توانند روانن‌شان را با یکدیگر پیوند دهند و بار سنگین هستی تن که روی دوش دارند را تاب بیاورند.


خلوت و تنهایی شما حتا در شرایط بسیار ناآشنا و نامساعد نیز، مکان امن و تکیه‌گاه مطمئنی خواهد بود و درست از آن‌جاست که همه‌ی راه‌های پیش روی خود را خواهید یافت.


برای نامه‌نویسی چند چیز ضروری‌ست: آرامش، تنهایی و زمان‌گذاشتن از روی حوصله و نه‌چندان اتفاقی.


عشق، قدرت‌مند و قوی در خاطرتان باقی خواهد ماند. زیرا اولین در خلوت فرورفتن عمیق شما و اولین مسئله کاملن درونی شما بوده که در مدت زندگی خود انجام داده‌اید.


در خلوت خود باشید و در میان دیگران. اجازه بدهید زندگی برای‌تان اتفاق بیفتد. باور کنید هر چیز در جای درست خودش قرار دارد و زندگی در هر صورت درست پیش خواهد رفت.

تهیه‌ی کتاب:

خرید نسخه‌ی چاپی کتاب از دیجی کالا

خرید نسخه‌ی الکترونیکی کتاب از طاقچه

لینک پیشنهادی:

کتاب «چهل‌ویک نامه به خودم»