❌️هشدار: در این یادداشت بخشهایی از فیلم اسپویل شده است.❌️
چند شب قبل داشتم بیهدف کانالهای ماهواره را بالا و پایین میکردم که توجهم به یک فیلم جلب شد. اسم فیلم «امیلی» بود و چند دقیقهای از فیلم را که دیدم، متوجه شدم سرگذشت امیلی برونته است. خوشحال شدم. امیلی برونته یکی از نویسندگان محبوب من است. «بلندیهای بادگیر» را بارها و بارها خواندهام و هر دفعه بیشتر لذت بردهام. اما فیلم دوبله نبود و حوصلهی خواندن زیرنویس نداشتم. پس در گوگل بهدنبال نسخهی دوبلهشده گشتم. خوشبختانه موجود بود. چند خطی هم دربارهی خود فیلم خواندم و فهمیدم که داستان فیلم برداشتی تخیلی از زندگی امیلی برونته است. چه بهتر. من داستانهای خیالی را بیشتر دوست دارم. بلافاصله فیلم را دانلود و شروع به تماشا کردم.
نام فیلم: امیلی Emily
نویسنده و کارگردان: فرانسیس اوکانر
بازیگران: اما مکی (در نقش امیلی)، فیون وایتهد، الیور جکسون-کوهن، الکساندرا دالینگ، آملیا گتینگ، آدریان دونبار، جما جونز
تاریخ انتشار: ۲۰۲۲
مدت زمان: ۱۳۰ دقیقه
زبان: انگلیسی
کشور تولیدکننده: انگلیس و آمریکا
ژانر: بیوگرافی و درام
IMDb: ۶.۹/۱۰
اولین چیزی که در فیلم، توجهم را جلب کرد، بازیگران نقشهای شارلوت و امیلی بودند. من همیشه امیلی را دختری شبیه کاترین و شارلوت را دختری شبیه به جین، تصور میکردم. درواقع شخصیتهای اصلی کتاب را جزئی از خود نویسنده میدیدم. این خطایی است که اغلب اتفاق میافتد، ولی خب گویا همه تا حدی دچار آن میشوند. فیلم برداشتی خیالی از زندگی امیلی و خانوادهاش را نشان میدهد اما نقشآفرینی قوی بازیگران به باورپذیری داستان فیلم، بسیار کمک میکند.
امیلی
امیلی دختر عجیبوغریبی است که با خواهرش «شارلوت» بسیار متفاوت است. شارلوت بهعنوان معلم در یک مدرسهی دخترانه کار میکند. پدر امیلی قصد دارد تا او خواهرش را بهعنوان الگو برگزیند اما او آرزوی نویسندهشدن را در سر میپروراند. او کتاب میخواند و تمام احساسات و افکارش را در قالب شعر بیان میکند که خواندن آنها برای مردمان آن روزگار بسیار سخت و باورنکردنی است.
پدر امیلی کشیش است و قوانین سختگیرانهای را وضع کرده است و از همه میخواهد تا فرمانبردار کامل او باشند. شارلوت به خواستههای پدر گردن مینهد و از علاقهاش به نویسندگی چشم میپوشد تا مورد تشویق و تأیید پدر قرار بگیرد. اما امیلی رفتار کاملاً متفاوتی دارد. بیش از هر چیز به نوشتن علاقه دارد و در هر فرصتی مینویسد. نوع مناظر، ارتباطات و فضای فیلم بهگونهای ترسیم شده است که ناخودآگاه رمان «بلندیهای بادگیر» را در ذهن تداعی میکند.
رابطهی عاشقانه
هیچ مدرکی دال بر وجود رابطهی عاشقانه در زندگی واقعی امیلی برونته نیست اما در فیلم، رابطهی عاشقانهای بین امیلی و کشیش جوانی که تازه به شهرشان آمده، شکل میگیرد. کشیش جوان نگران از دست رفتن روح امیلی است. نوشتههایش را سرشار از گناه میبیند. اما با این حال مهر امیلی را در دل خود جا میدهد. رابطهی عاشقانهی بین این دو نفر با تنشهای زیادی همراه است. امیلی از وجود این رابطه بسیار خوشحال است اما کشیش جوان مردد است و ناگهان بدون هیچ دلیل موجهی به رابطهی خود با امیلی پایان میدهد. کشیش فکر میکند اشتباه کرده و باید این رابطه را تمام کند. شاید هم از اعتراف به اینکه عاشق یک دختر عجیبوغریب شده، میترسد و نمیخواهد مورد قضاوت مردم قرار گیرد.
سندرم آسپرگر
برخی پژوهشگران عقیده دارند امیلی برونته مبتلا به سندرم «آسپرگر» بوده است. سندرم آسپرگر جز گروهی از اختلالات عصبی است که به اختلالات طیف اوتیسم (ASDs) معروف میباشد. سندرم آسپرگر در انتهای ملایم طیف درنظر گرفته میشود. افراد مبتلا به این سندرم برخی از این علائم را نشان میدهند: مشکل در تعاملات اجتماعی، انجام رفتارهای تکراری، تمرکز وسواسی بر روی قوانین، واکنش غیرطبیعی به محرکهای حسی، عدم تماس چشمی و... . این افراد غالباً دارای هوش طبیعی یا بالاتر از حد طبیعی هستند و تأخیری در یادگیری مهارتهای زبانی و شناختی ندارند. من مطمئن نیستم که امیلی به این سندرم مبتلا بوده یا خیلی ساده فقط درونگرا بوده است. چیزی که برای مردم مخصوصاً مردم آن زمان غیر قابل درک بوده است. زندگی در دنیایی که برونگرایی بهعنوان الگوی درست مورد تأیید و تمجید قرار میگیرد، برای افراد درونگرا بسیار سخت است. و باعث میشود این افراد عجیبوغریب یا حتی بیمار بهنظر برسند. در مورد درونگرایی بیشتر خواهم نوشت اما آنچه مسلم است امیلی علیرغم ابتلا به سندرم آسپرگر (یا درونگرا بودن) توانسته شاهکاری همچون «بلندیهای بادگیر» به دنیا عرضه کند. این موضوع به ما نشان میدهد که با وجود نقص هم میتوان موفق بود.
امیلی دختری است که از قوانین میگریزد. او دوست دارد تجربههای تازه داشته باشد و در این راه از کمک برادرش استفاده میکند. نوع رابطهی امیلی و برادرش رابطهی کاترین و هیتکلیف را تداعی میکند. همان شوخیها و شیطنتها بینشان وجود دارد. اگر شما رمان بلندیهای بادگیر را مطالعه کرده باشید، از تماشای فیلم امیلی لذت خواهید برد. اشارههای بسیاری به کتاب میشود و احساس میکنیم که در حال تماشای نسخهای متفاوت از کتاب هستیم. در قسمتی از فیلم شاهد هستیم که امیلی برخلاف میل باطنیاش برای راضیکردن پدرش به همراه شارلوت میرود تا شغل معلمی را ادامه دهد اما نمیتواند شرایط را تحمل کند و به خانه برمیگردد. در این قسمت فیلم با شخصیت امیلی همذاتپنداری زیادی کردم. هجدهسالگی خودم برایم تداعی شد. البته در ظاهر کسی مرا مجبور به تحصیل در رشتهی پزشکی نکرده بود اما شرایط طوری چیده شده بود که چارهی دیگری برایم باقی نمانده بود. برای من هم تحصیل و کار در رشتهی پزشکی غیر قابل تحمل بود اما من به اندازهی امیلی شجاع نبودم. بیست سال طول کشید تا بتوانم خودم را از این منجلاب بیرون بکشم اما احساس او را کاملاً درک میکنم.
خلق اثر ادبی
نقطهی اوج فیلم بهنظر من زمانی است که کشیش جوان، امیلی را پس میزند و عشق او را انکار میکند. حال روحی امیلی بههم میریزد. آشفته و پریشان میشود. پشت میزش مینشیند و از شب تا صبح مینویسد و رمان «بلندیهای بادگیر» خلق میشود. اگر نویسنده باشید، این لحظات را بهخوبی میشناسید. زمانهایی که عمیقاً درگیر احساسات منفی هستید و با نوشتن، اثری ناب خلق میکنید.
در پایان فیلم مرگ امیلی برونته را میبینیم. با اینکه از ابتدا میدانستم که امیلی عمر کوتاهی دارد، اما باز هم دیدن مرگ او غمگینم کرد بهخصوص که امیلی از شارلوت قول گرفت که نوشتههایش را بسوزاند. در آخرین صحنهی فیلم شارلوت را میبینیم که پس از مرگ امیلی پشت میزش مینشیند و شروع به نوشتن میکند. درواقع تبدیل تجربهی غمانگیز خواهرش به یک اثر ادبی.
سخن پایانی
من خیلی فیلم نمیبینم اما بعد از مدتها فیلم «امیلی» توانست نظرم را به خود جلب کند. از نظر شخصیتی شباهتهای زیادی با امیلی دارم و شاید همین موضوع، دیدن فیلم را برایم جذاب کرد. ریتم فیلم کمی کند است و برخی جاها مبهم. ممکن است تماشای فیلم برای بینندهی عادی خستهکننده باشد اما اگر شما رمان بلندیهای بادگیر را خواندهاید و دوست دارید دربارهی دنیای نویسندگان بیشتر بدانید، تماشای این فیلم برای شما لذتبخش خواهد بود.
دیدگاههای بازدیدکنندگان
سپیده علی پور
639 روز پیشبسیار عالی.👌
میترا جاجرمی
639 روز پیشممنون سپیده جان🌷🌷