دو سال قبل در یکی از لایوهای استاد کلانتری با ایدهی «کلمهی سال» آشنا شدم و هر سال واژهای را بهعنوان کلمهی سال برگزیدم. با نزدیک شدن به سال جدید، خیلی از ما شروع به نوشتن فهرست اهدافمان میکنیم و به خودمان قول میدهیم که به این هدفها برسیم، اما چند درصد از ما به این فهرست متعهد میمانیم؟ ممکن است چند روز به آن عمل کنیم، ولی معمولاً این فهرستها لابلای روزمرگیها فراموش میشوند و زمانی به خود می آییم که یک سال گذشته و هیچ کاری برای رسیدن به اهدافمان انجام ندادهایم.
ایدهی کلمهی سال از کتاب «کلمهای که زندگیتان را تغییر میدهد» گرفته شده است. در این کتاب بیان میشود بهجای اینکه فهرستی از اهداف بنویسید، فقط یک کلمه انتخاب کنید. این کلمه بهعنوان نمایندهی مهمترین اهداف شما در طول سال عمل میکند. این کلمه باید برای شما آنقدر جذابیت داشته باشد که هر بار که آن را میبینید، اهداف و اولویتهایتان را برای شما تداعی کند. انتخاب یک کلمه راز تغییر اساسی در زندگی است. این کار ساده باعث محدود کردن تمرکز میشود. سادگی باعث ایجاد وضوح، قدرت و شور و شوق میشود. یک کلمه برخلاف یک فهرست همیشه در ذهن میماند و شما آن را فراموش نمیکنید.
در بخشی از کتاب مذکور میخوانیم: «کلمات قدرتمند هستند. آنها قدرت الهام بخشیدن، تشویق، قدردانی، التیام و تبدیل کردن غیرممکن به ممکن را دارند. وقتی کلمهی سال خود را پیدا میکنید، طرز فکرتان، کلمات مورد استفاده در صحبتهایتان، گرایشهای قلبیتان و حتا اقدامات شما تغییر میکند.»
برای اینکه کلمهتان را همیشه در مرکز توجه خود نگه دارید میتوانید از این راهها استفاده کنید:
● کلمهی خود را در مکانهای مهم قرار دهید تا مرتب آن را ببینید.( مثل دیوار آشپزخانه یا اتاق ، ماشین، برنامهی روزانه، روی میز، در کمد و...)
● کلمهی خود را روی محافظ صفحهنمایش لپتاپ و موبایلتان قرار دهید.
● کلمهی خود را روی تابلویی طراحی کنید و آن را در جایی آویزان کنید تا هر روز ببینید.
● به دنبال ضربالمثلها و یا نقلقولهای مرتبط با کلمهی خود بگردید.
● آهنگی را انتخاب کنید که شما را به یاد کلمهتان میاندازد.
● یک شعر یا دعا با کلمهتان بنویسید.
● یک فایل در کامپیوترتان ایجاد کنید تا همهچیز را در مورد کلمهتان در آن جمعآوری کنید.
● کلمهتان را با دوستان و خانواده به اشتراک بگذارید و دربارهی آن صحبت کنید.
کلمهی سال من
کلمهی امسال من «داستان» است. در ابتدای شروع کارم، حتا فکر کردن به داستان برایم سخت بود. منی که از دوران کودکی مدام داستان میخواندم، حتا یک ایده برای نوشتن داستان نداشتم. تا مدتی این مسئله آزارم میداد. اما خوشبختانه دریافتم که نویسندگی فقطنوشتن داستان نیست. متنهای غیرداستانی و مقاله نوشتم. طبع خود را در شعر و کاریکلماتور آزمودم و در نهایت صدها داستانک نوشتم که گزیدهای از آنها را در قالب کتابی با عنوان «داستانکهای بندانگشتی» به چاپ رساندم.
فهمیدم که نباید نگران باشم. باید صبر کنم تا زمان مناسب فرابرسد. سال قبل کوشیدم تا در مقالهها و یادداشتهایم از روایتهای شخصی و داستان استفاده کنم و حالا به نظر میرسد آمادهی نوشتن داستان هستم. در آخرین روزهای اسفند سال قبل، فراخوان دورهی صد داستان اعلام شد. این همزمانی را به فال نیک گرفتم. با اینکه تا الان هیچ داستان کوتاهی ننوشتهام، طرحی نوشتم و برای تأیید توسط استاد، فرستادم. دل توی دلم نبود؛ میترسیدم طرحم به اندازهی کافی خوب نباشد. اما استاد پیام داد نوشتهام بسیار پاکیزه و زیباست. پس در دوره ثبتنام* کردم.
انتخاب کلمهی داستان فقط به معنی نوشتن قصه نیست. میپندارم زندگی هر کدام از ما یک داستان است که ما شخصیت اصلی این قصه هستیم. میخواهم روایتگر قصهی زندگی خودم باشم. بکوشم با دید داستانی به خودم و اتفاقات زندگیام بنگرم و از دل تجربیاتم، متنهای داستانی و غیرداستانی را بیرون بکشم.
برای اینکه بتوانم بیشترین بهرهوری را در زمینهی کلمهی سالَم داشت باشم، تصمیم دارم این اقدامات را انجام دهم:
۱. خواندن دستکم یک داستان کوتاه در هر روز
۲. نوشتن یادداشتهای روزانه با تأکید بیشتر بر داستانی بودن روایت
۳. استفادهی بیشتر از توصیف در نوشتههایم
۴. معرفی داستانهای کوتاه از نویسندگان مطرح در رسانههایم
۵. نوشتن خلاصهی داستان کوتاههایی که میخوانم
۶. نوشتن جرقههای داستانی
۷. نوشتن یک طرح داستانی در روز
۸. نوشتن یک داستان کوتاه کامل هر ده روز
۹. نوشتن مقالههایی با رویکرد داستانی
۱۰. جمعآوری و همرسانی گزینگویههایی دربارهی داستان
💌 شما چه واژهای را بهعنوان کلمهی سال برمیگزینید؟ برایم در قسمت دیدگاهها بنویسید.
* دورهی داستان کوتاه شروع و تمرینهای جالبی در آن ارائه شده است. اگر میخواهید در دورهی صد داستان شرکت کنید، روی لینک زیر کلیک کنید:
دیدگاههای بازدیدکنندگان
نویسندهی مدیریت خوانده
156 روز پیشنوشتن
منیره شمس
156 روز پیشسلام میترای عزیز
درک خیلی مناسبی از کلمه سال و راهای بخاطر سپردن اینجا اشاره کردید.
ممنونم، منم داستان رو امسال خیلی جدی گرفتم و بیشتر کتابهایی که امسال خریدم و خوندم داستانی بود. عاشق طرح و نوشتن داستانک هستم و کاری که در وبینارهای آقای ابوترابی یاد گرفتم.
کلمه سالم رو فراموش کردم که قبل از سال استاد کلانتری فرمودند ولی قصهگو رو انتخاب میکنم. خوانش و پروراندن داستان برام خیلی دلنشین هست. البته برای قلم نوپای من سخت هم هست.
🌷🌷🌷🌷🌷
میترا جاجرمی
156 روز پیشسلام منیره جان. از مهرت ممنونم. چه کلمهی خوبی رو انتخاب کردی. امیدوارم موفق باشی و داستانهای خیلی خوبی بنویسی.🌷🌷