خیلی از دوستانی که تازه با پیج اینستاگرام من آشنا شده‌اند، پیام می‌دهند که دوست دارند بنویسند و به نوشتن علاقه‌ی زیادی دارند، اما نمی‌دانند از کجا شروع کنند و درواقع موضوعی برای نوشتن ندارند. در این یادداشت تمرینی را به شما معرفی می‌کنم که برای شروع نوشتن بسیار کمک‌کننده است. تمرین راحتی هم هست و همه می‌توانند به‌سادگی آن را انجام دهند. اولین‌بار با این تمرین در یکی از لایوهای استاد شاهین کلانتری آشنا شدم. اسم این تمرین 《 گاه‌شمار روزانه 》است. شما می‌توانید این تمرین را در یک دفتر انجام دهید یا در کامپیوتر یک فایل وُرد را به آن اختصاص دهید. اگر این تمرین را در دفتر انجام می‌دهید بهتر است که دفترهای‌تان از یک نوع و یک جنس باشد که در آینده از زیبایی آن‌ها هم لذت ببرید.


نحوه‌ی انجام تمرین:


ساعت‌هایی را که در طول شبانه‌روز بیدار هستید، به‌صورت ساعت به ساعت بنویسید. به‌عنوان مثال شما ساعت ۸ صبح، از خواب بیدار می‌شوید و ساعت ۱۰ شب می‌خوابید. پس ساعت‌های شما به این صورت خواهد بود:
۸-۹:
۹-۱۰:
۱۰-۱۱:
۱۱-۱۲:
۱۲-۱۳:
۱۳-۱۴:
۱۴-۱۵:
۱۵-۱۶:
۱۶-۱۷:
۱۷-۱۸:
۱۸-۱۹:
۱۹-۲۰:
۲۰-۲۱:
۲۱-۲۲:
جلوی هر ساعت تمام کارهایی را که در آن یک ساعت انجام دادید با جزئیات می‌نویسید. مثلاً ساعت ۸ صبح با صدای زنگ ساعت بیدار شدم. خواب‌آلود بودم. دوست نداشتم بیدار شدم. برای رفتن سر کار فلان لباس را پوشیدم. در فکر ملاقات امروز با فلان شخص بودم. در مسیر کار فلان اتفاق افتاد. در محل کار فلان شخص را دیدم و این گفتگو بین ما شکل گرفت. و همین‌طور تمام اتفاقات را تا ساعت ۱۰ شب که به خواب می‌روید، شرح می‌دهید. توجه داشته باشید که هرچه جزئیات و توصیفات بیشتری به‌کار ببرید، بهتر است.
ممکن است شما بگویید: " من از خانه بیرون نمی‌روم و شغلی ندارم، پس از چی بنویسم؟ " حتی اگر این‌طور هم باشد، شما به هر حال کارهای زیادی در خانه انجام می‌دهید: غذا می‌پزید، با اطرافیان گفتگو می‌کنید، با دوستانتان تلفنی صحبت می‌کنید، با فرزندانتان سر و کله می‌زنید، ممکن است پیاده‌روی یا خرید کنید، مهمانی بروید. سعی کنید همه‌ی این کارها را با جزئیات بنویسید و البته افکار و احساساتتان راجع به هر اتفاق را هم شرح دهید. بهتر است نوشتن اتفاقات هر ساعت را با فاصله‌ی کمی از آن وقایع انجام دهید، نه اینکه همه را بگذارید قبل از خواب بنویسید، چون با گذشت زمان ممکن است جزئیات را فراموش کنید.
با نوشتن گاه‌شمار، شما همیشه موضوعی برای نوشتن دارید و دیگر این دغدغه را ندارید که حالا راجع به چه موضوعی بنویسم؟ من از زمانی که با این تمرین آشنا شدم، هر روز انجامش دادم و اثرات مثبتش را هم دیدم.


دیگر فواید نوشتن گاه‌شمار:


این تمرین باعث می‌شود شما به خودتان و زندگی‌تان از بیرون نگاه کنید. خیلی از ما فکر می‌کنیم بسیار پرمشغله هستیم و وقت نداریم. ولی وقتی ساعت به ساعت کارهایی را که انجام داده‌اید، بنویسید متوجه می‌شوید چقدر وقت تلف می‌کنید و چقدر زمان از دست می‌دهید.
مثلاً ساعت‌ها در شبکه‌های اجتماعی می‌چرخید. پست و استوری‌های بی‌فایده می‌بینید. چت‌های بیهوده می‌کنید. ساعت‌های زیادی را پای سریال‌های بی‌محتوای تلویزیونی از دست می‌دهید‌. اما با نوشتن گاه‌شمار به زمانی که در اختیار دارید دقیق‌تر نگاه می‌کنید و متوجه این زمان‌های پِرت می‌شوید و سعی می‌کنید آن‌ها را به حداقل برسانید و از وقتی که در اختیار دارید، بهتر استفاده کنید. فایده‌ی دیگر نوشتن گاه‌شمار این است که دقت شما را بیشتر می‌کند و باعث می‌شود به جزئیات بیشتر توجه کنید. شما به آدم‌ها، محیط اطراف، احساسات و افکارتان دقیق‌تر نگاه می‌کنید تا چیزهای بیشتری برای نوشتن داشته باشید. وقتی شما برای هر ماه گاه‌شمار می‌نویسید در پایان سال دوازده کتاب از زندگی شخصی خود دارید که با مرور کردن آن‌ها می‌توانید به حس و حال خود در آن برهه‌ از زمان پی ببرید و روند رشد خود را هم بررسی کنید‌. و البته که ممکن است در آینده این یادداشت‌ها چاپ هم بشوند و به آیندگان کمک کنند‌. یک نمونه‌ی خوب از این نوع یادداشت‌های روزانه را می‌توانید در کتاب " روزها در راه " از " شاهرخ مسکوب" بخوانید.

بیشتر بخوانید:

چگونه یادداشت روزانه بنویسیم؟