نام کتاب: نیروی التیام بخش نوشتن، چگونه به یاری نوشتن با تجارب دردناک خود کنار بیاییم

Expressive Writing: Words that Heal

تاریخ چاپ نسخه‌ی ترجمه شده: تیر ۱۳۹۸

تاریخ چاپ نسخه‌ی اصلی: 2014

تعداد صفحات: ۲۶۰

نویسندگان: جیمز پنه‌بیکر، جان اوانس

دکتر جیمز پنه‌بیکر متخصص پرآوازه‌ای در حوزه‌ی ارتباط بین نوشتن و سلامتی بیشتر است. او و دانشجویانش ارتباطات بین حوادث دلخراش، نوشتن ابرازی، استفاده از زبان عادی، و سلامت جسمی و روانی را بررسی می‌کنند. پنه‌بیکر صدمین ریجنتس پروفسور علوم انسانی و رئیس دانشکده‌ی روان‌شناسی دانشگاه تگزاس واقع در آستین است. پنه‌بیکر نُه کتاب و بیش از 250 مقاله را به رشته‌ی تحریر درآورده یا ویرایش کرده است. وی همچنین جوایزی نظیر جایزه‌ی کمک‌های چشمگیر به روان‌شناسی اجتماعی و شخصیت و جایزه‌ی کتاب عالی از انجمن روان‌شناسب اجتماعی و شخصیت را کسب کرده است.

دکتر جان اوانس متخصص بالینی در حوزه‌ی نوشتن و مدرس بهداشت تلفیقی است. در همایش‌ها و گردهمایی‌های ملب و بین‌المللی درباره‌ی تأثیر نوشتن در سلامتی بیشتر، غلبه بر حوادث دلخراش، و ایجاد بهبودپذیری سخن‌رانی می‌کند. او مؤسس و مدیرعامل شرکت ولنس اند رایتینگ کانکشنز است. این شرکت در زمینه‌ی مسیر زندگی فردی، گروهی، و سازمانی برنامه‌های آموزشی تدارک می‌بیند.  کتاب اخیر وی با عنوان ارتباطات سلامتی و نوشتن، مجموعه مقالاتی از سلسله همایش‌های ارتباطات سلامتی و نوشتن است.

مترجم: سامان نونهال

کیفیت ترجمه: به نظر من ترجمه‌ی این کتاب بسیار خوب و حرفه‌ای انجام شده است. سامان نونهال، دکترای روان‌شناسی سلامت دارد. بنابراین کاملن با این حوزه آشناست. تسلط خوب مترجم بر زبان فارسی، متن یکدست و شفافی را به مخاطب ارائه می‌کند. متن ساده و روان است. از اصطلاحات پیچیده خبری نیست، و متن برای عموم افراد قابل فهم است.

داستان من و کتاب: تازه وبلاگم را راه انداخته بودم. هنوز مسیر خیلی برایم روشن نبود. نمی‌دانستم می‌خواهم راجع به چه موضوعی بنویسم. در همان دوران در دوره‌ی «استراتژی محتوا استاد کلانتری» شرکت کردم. در این دوره باید موضوع خاصی را برای وبلاگ‌نویسی انتخاب می‌کردیم. من موضوع «نوشتاردرمانی» را انتخاب کردم. خودم تجربه‌ای در مورد آن داشتم. نوشتن به من کمک کرد تا با مرگ مادربزرگم راحت‌تر کنار بیایم. غم و اندوهم را کاهش داد. به من کمک کرد تا مسیر زندگی‌ام را بشناسم. به من شهامت تغییر بخشید. خواستم از این تجربیاتم و فواید نوشتن در زندگی روزانه در وبلاگم بنویسم. استاد کلانتری کتاب «نیروی التیام بخش نوشتن» را به من معرفی کرد. قرار شد کتاب را بخوانم و مقاله‌ای با استفاده از آن بنویسم. 

تهیه‌ی کتاب، خود مشکل بزرگی بود. به‌نظرم آن زمان چاپ کتاب تمام شده بود. به تمام فروش‌گاه‌های اینترنتی سر زدم. چندتایی موجود داشتند اما بعد از ثبت سفارش، تماس گرفتند و اعلام کردند که کتاب در بازار موجود نیست. نگران بودم که نتوانم کتاب را پیدا کنم. تا اینکه در یک سایتی که اصلن فکرش را هم نمی‌کردم، کتاب را پیدا کردم و سفرش دادم. در سایت گیسوم هم درخواست تهیه‌ی کتاب را گذاشته بودم. که آن فروش‌گاه هم بعد از مدتی کتاب را یافت و الان دو نسخه از کتاب دارم. به محض اینکه کتاب به دستم رسید، شروع به خواندنش کردم. موضوع کتاب بسیار جالب بود. ترجمه‌ی ساده و روان، لذت خواندن کتاب را چندبرابر کرد. کتاب را خواندم و مقاله‌ی بلندی با عنوان «چگونه خاطرات تلخ گذشته را فراموش کنیم» با استفاده از این کتاب نوشتم؛ که بارها خوانده شد و در گوگل هم رتبه آورد. 

این کتاب راه را برای من روشن کرد. بعد از خواندن آن فهمیدم که نوشتن، ابزاری مفید برای تسکین اندوه است. و حتا سلامتی و ایمنی بدن انسان را تقویت می‌کند. فهمیدم که نوشتن، فقط مختص تولید آثار ادبی نیست. می‌توان از نوشتن برای شناخت خود و بهبود وضعیت روانی و اجتماعی استفاده کرد. این کتاب باعث شد که من موضوع اصلی وبلاگم را پیدا کنم. تصمیم گرفتم درباره‌ی کاربردهای نوشتن در زندگی روزانه بنویسم و تجربیاتم را با دیگران به‌اشتراک بگذارم.

نظر مترجم: عنوان اصلی کتاب Expressive Writing است که ترجمه‌ی آن می‌شود نوشتن ابرازی. با این حال، ترجیح دادم عنوان اصلی را نیروی التیام بخش نوشتن بگذارم تا برای مخاطب ایرانی، در نگاه اول، مفهوم‌تر باشد. چون مخاطبان کتاب، عموم مردم هستند، در ترجمه سعی کردم به گونه‌ای عمل کنم که برای آنان قابل فهم باشد. امیدوارم ترجمه‌ی قابل قبولی از کار درآمده باشد و مطالب کتاب، همچون دستان شفابخش، زخم‌های روانی خوانندگان را التیام بخشند و دردهای هیجانی‌شان را تسکین دهند. البته در صورتی چنین خواهند کرئ که شرط بسیار مهمی رعایت شود؛ فقط خوانده نشوند بلکه اجرا شوند.

رابطه‌ی این کتاب با سایر کتاب‌ها: متأسفانه کتاب‌های زیادی در زمینه‌ی نوشتاردرمانی در ایران وجود ندارد. من کتاب «نوشتاردرمانی اثر    » را خواندم که با اینکه کتاب مرجعی در این زمینه است، ترجه‌ی خیلی بدی دارد. من که پزشکم خیلی از قسمت‌ها را متوجه نشدم و فکر نمی‌کنم مخاطب عادی هم چیزی از آن سر دربیاورد. حتا اگر کار ترجمه را به گوگل ترانسلیت می‌سپردند، بهتر از آب درمی‌آمد. 

نسخه‌ی الکترونیک: این کتاب نسخه‌ی الکترونیک ندارد

طرح جلد، فونت و صفحه‌آرایی: به نظر من طرح جلد بسیار هوشمندانه است. استفاده از یک کاغذ و قلم ساده به همراه فنجانی چای، ارتباط بین نوشتن و آرامش را به‌خوبی نشان می‌دهد. در جلد کتاب از رنگ‌های آبی و خاکستری استفاده شده که باز هم حس آرامش را القا می‌کند. فونت کتاب خوانا و سایز آن مناسب مطالعه است. صفحه‌آرایی کتاب، به‌صورت تک‌رنگ انجام شده و تقسیم‌بندی موضوعی به‌خوبی صورت گرفته است.

این کتاب چگونه به شما کمک می‌کند: اگر در زندگی‌تان حادثه‌ی تلخ و ناگواری اتفاق افتاده که روند زندگی شما را مختل کرده، این کتاب گزینه‌ی خوبی برای شماست. همه‌ی ما با حوادث دردناک در زندگی‌مان روبه‌رو می‌شویم. وقایعی مانند از دست دادن عزیزان، جدایی، ورشکستگی، تجاوز، بیماری‌های سخت و... ممکن است شما هم‌اکنون در حال تجربه کردن حادثه‌ی تلخی باشید و یا در گذشته اتفاق ناگواری برای‌تان رخ داده باشد، در هر دو صورت این کتاب به شما کمک می‌کند تا تعارضات، استرس‌ها و دردهایی را که احساس می‌کنید، پشت سر بگذارید تا بتوانید دوباره به زندگی عادی برگردید. 

همچنین اگر به خودشناسی و بهبود توسعه‌ی فردی علاقه‌مندید، این کتاب برای شما مفید است. در این کتاب یاد می‌گیرید با نوشتن از افکار و احساسات خود، جهان درون‌تان را بهتر بشناسید. از احساسات منفی رهایی یابید و احساسات مثبت را جایگزین آن کنید. این کتاب مبتنی بر تمرین است. با انجام تمرین‌ها شما پله‌پله به بهبود سلامت روان خود کمک می‌کنید. 

ستاره: ★★★★★

ناشر: انتشارات ارجمند                  www.arjmandpub.com

 قیمت کتاب: ۷۵۰۰۰ تومان

چند جمله‌ی کوتاه از کتاب:

□ نوشتن، روش بالقوه مؤثری برای کنار آمدن با حوادث دلخراش یا سایر وقایع دردناک  است.

□ منظور از فراموش کردن گذشته، پاک کردن خاطرات نیست بلکه پذیرش و کنار آمدن با آن‌هاست.

□ خلق داستانی که شروع، بدنه و پایان منطقی دارد، بخشی از درمان حادثه‌ی دلخراش است.

□ درباره‌ی موضوعاتی بنویسید که شب‌ها اجازه نمی‌دهند بخوابید.

□ بعد از نوشتن ابرازی باید وقت آزاد برای اندیسیدن به آنچه نوشته‌اید داشته باشید.

□ در جایی بنویسید که در آن احساس آرامش و امنیت داشته باشید.

□ ما به داستان‌ها نیاز داریم تا اتفاق‌هایی را که برای‌مان می‌افتد درک کنیم.

چند پاره از کتاب:

«نوشتن زندگی‌ام را نجات داد.» از نویسندگان پرطرفدار گرفته تا کسانی که خاطرات خصوصی خود را می‌نویسند، از افرادی که وارد کالج می‌شوند تا سربازانی که بعذ از عملیات نظامی به خانه بازمی‌گردند، از کسانی که به تازگی عزیزی را از دست دادند تا افرادی که در دوران کودکی با خشونت مواجه شدند، می‌شنویم که چگونه نوشتن زندگی‌ها را نجات می‌دهد.


بهترین روش برای پشت سر گذاشتن حادثه‌ی دلخراش، بهبود سلامتی، و ایجاد بهبودپذیری چیست؟ پژوهشگران در طول قرن گذشته به شکل‌های مختلفی سعی کردند به این پرسش پاسخ دهند. روان‌درمانی و درمان دارویی دقیق به میلیون‌ها نفر کمک کرده‌اند. نتایج پژوهش‌ها حاکی از آن است که تکنیک‌های آرام‌سازی (ازجمله یوگا و مراقبه) نیز مؤثر واقع می‌شوند. ورزش سنگین و عادت‌های خوردن بهتر هم می‌توانند کمک کنند. اما، متأسفانه، گاه هیچ‌یک از این تکنیک‌ها مؤثر واقع نمی‌شوند. هدف این کتاب این است که شما را متقاعد کند نوشتن روش بالقوه مؤثری برای کنار آمدن با حوادث دلخراش یا سایر وقایع دردناک است.


این کتاب برای کسانی نوشته شده است که مشغول ساختن با حادثه‌ی دلخراش یا واقعه‌ی دردناکی هستند. این واقعه ممکن است خیلی سال قبل اتفاق افتاده یا همین الان در حال وقوع باشد. احتمالن متوجه می‌شوید که درباره‌ی آن بی‌نهایت فکر می‌کنید، بیش از حد نگرانید، و حتا خیلی خوابش را می‌بینید.


 تقریبن در تمام پژوهش‌های مربوط به نوشتن ابرازی، از افراد خواسته شده است که حدود بیست دقیقه، سه یا چهار روز متوالی بنویسند. برای این کتاب، درخواست من نیز همین است. به خودتان قول بدهید که نوشتن ابرازی را برای چهار روز امتحان خواهید کرد. فقط همین.


چرا انسان‌هابه‌گونه‌ای تکامل یافته‌اند که نوشتن ابرازی می‌تواند مزیت هیجانی داشته باشد؟ پاسخ را می‌توان در ماهیت زبان و روابط انسان یافت. انسان‌ها از آغاز زبان گفتاری، کلمات را به‌کار بسته‌اند تا رویدادها را برای دیگران توصیف (تعریف) کنند. بخشی از هر توصیفی بر اساس داستان یا حکایت نهاده می‌شود.


داستان‌ها بخش ضروری کیستی ما هستند. آن‌ها روشی را برای ما فراهم می‌کنند تا اتفاقات ساده و پیچیده را درک کنیم. دقیقن همان‌طور که به داستان‌ها نیاز داریم تا اتفاقاتی را که برای‌مان می‌افتد درک کنیم. یکی از بحث‌هایی که در دنیای نوشتن ابرازی وجود دارد این است که آیا توانایی نویسنده برای خلق داستان منسجمی درباره‌ی حادثه‌ی دلخراش یکی از پیش‌بین‌های اصلی بهبود سلامتی‌ست.


خرید کتاب از سایت انتشارات ارجمند

لینک پیشنهادی:

چگونه خاطرات تلخ گذشته را فراموش کنیم؟