استیفن کینگ می‌گوید: «اگر می‌خواهید نویسنده شوید، باید دو اصل مهم را رعایت کنید: زیاد بخوانید و زیاد بنویسید. تا جایی که می‌دانم، راه دیگری وجود ندارد و از میان‌بر هم خبری نیست.»*

بسیاری از افرادی که به نوشتن روی می‌آوردند، اهمیت مطالعه را فراموش می‌کنند. عده‌ای می‌گویند: «ما مدام در حال نوشتنیم و وقتی برای کتاب خواندن نداریم.» و گروهی هم به بهانه‌ی این‌که نمی‌خواهند از سایر نویسندگان تأثیر بگیرند، از مطالعه طفره می‌روند.


اگر می‌خواهید نویسنده شوید، باید زبان قلمرو نوشتن را فراگیرید و چه کسی غیر از نویسندگان می‌تواند این زبان را به شما بیاموزد؟ شما با خواندن کتاب‌های مختلف با زبان نوشتن آشنا می‌شوید و با تمرین کردن (نوشتن)، مهارت خود را بهبود می‌بخشید.

هر پرنده‌ای برای پرواز کردن نیاز به دو بال دارد. اگر یکی از این بال‌ها از کار بیفتد، قادر به پرواز نخواهد بود. شما هم مانند همین پرنده هستید. یک بالتان نوشتن و بال دیگرتان خواندن است. بدون بال‌هایتان قادر به پرواز کردن و اوج گرفتن در قلمرو نویسندگی نخواهید بود. در این مقاله با پنج فایده‌ی مهم مطالعه برای تقویت مهارت نویسندگی آشنا می‌شوید.


خواندن به شما کمک می‌کند دایره‌ی واژگان گسترده‌تری داشته باشید

کلمه ابزار اصلی نویسنده است. هرچه شما کلمات بیشتری داشته باشید، بهتر می‌نویسید و راحت‌تر می‌توانید منظورتان را منتقل کنید. کتاب‌ها منابع سرشار واژه‌ها هستند و می‌توانند دایره‌ی واژگان شما را وسعت ببخشند. هر کتاب می‌تواند شما را با کلمات و عبارت‌های تازه‌ای آشنا کند.


اگر می‌خواهید نویسنده شوید، باید زبان قلمرو نوشتن را فراگیرید.


وقتی کتاب می‌خوانید، همیشه یک فرهنگ لغت هم کنار خود داشته باشید تا معنی هر واژه‌ای را که نمی‌دانید در آن جست‌وجو کنید. همچنین می‌توانید از نرم‌افزار یا سایت «واژه‌یاب» استفاده کنید که چند فرهنگ لغت معتبر را در خود جای داده است.


کلمات جدید و جالب را یادداشت کنید و بعد از اتمام مطالعه با این کلمات متنی بنویسید. مهم نیست که متن شما بی‌سروته باشد. این فقط یک تمرین است که به شما کمک می‌کند واژه‌های جدید را در ذهن خود ماندگار کنید.


کلمه ابزار اصلی نویسنده است. هرچه شما کلمات بیشتری داشته باشید، بهتر می‌نویسید.



خواندن به شما کمک می‌کند نکات ویرایشی و نگارشی را بیاموزید

فراگرفتن نکات ویرایشی و نگارشی برای هر نویسنده‌ای از ضروریات است؛ مخصوصاً برای ما نویسندگان آنلاین که در فضای اینترنت می‌نویسیم و طبعاً برای انتشار نوشته‌هایمان به ویراستار دسترسی نداریم.

درست است که نوشته باید پرمایه باشد اما مخاطب در ابتدا ظاهر متن شما را می‌بیند، و اگر متن شلخته باشد و نکات ویرایشی و نگارشی در آن رعایت نشده باشد، متنتان را رها کرده و به دنبال متنی می‌رود که پاکیزه و ویراسته باشد.     


وقتی شما کتاب می‌خوانید، به‌طور ناخودآگاه نکات ویرایشی و نگارشی در ذهنتان ثبت می‌شود. محل درست قرارگیری نشانه‌های ویرایشی را می‌آموزید، با نحوه‌ی صحیح نوشتن جملات آشنا می‌شوید و دیگر لازم نیست فعالانه به دنبال فراگیری این نکات باشید. البته لازم است هنگام مطالعه به حد کافی دقت کنید و سرسری از متن عبور نکنید.


خواندن به شما کمک می‌کند ایده‌های جدید پیدا کنید

قبل از اینکه شروع به نوشتن کنید، چند دقیقه را به مطالعه اختصاص دهید. این کار خلاقیت شما را تقویت می‌کند. به عنوان مثال من قبل از نوشتن داستانک و کاریکلماتور همیشه چند صفحه از این نوع کتاب‌ها می‌خوانم. با خواندن یک جمله یا یک کلمه جرقه‌ای در ذهنم روشن می‌شود و شروع به نوشتن می‌کنم. توجه داشته باشید این کار با کپی کردن متفاوت است. شما خود را در معرض ایده‌های متفاوت قرار می‌دهید؛ درنتیجه ذهنتان ایده‌های تازه‌ای کشف می‌کند.


قبل از اینکه شروع به نوشتن کنید، چند دقیقه را به مطالعه اختصاص دهید.



خواندن شما را با سبک‌های مختلف نوشتاری آشنا می‌کند

برای اینکه بتوانید ژانر مورد علاقه و سبک خاص خود را بیابید، باید با ژانرها و سبک‌های مختلف آشنا شوید. خواندن ژانرهای مختلف دید شما را وسعت می‌دهد و این امکان را به شما می‌دهد تا به‌طور عملی با گرایش‌های سبکی نویسندگان آشنا شوید و درنهایت سبک خود را پیدا کنید.

 

اما توجه داشته باشید به دام کپی کردن از دیگران نیفتید. اینکه بخواهید شبیه یک نویسنده‌ی خاص بنویسید، اصلاً خوب نیست. می‌توانید الهام بگیرید اما کپی کردن سبک دیگران شما را بی‌اعتبار می‌کند. مخاطبان به‌راحتی می‌فهمند که نوشته‌ی شما فقط یک کپی ضعیف از آثار دیگران است و به آن اهمیتی نخواهند داد. شما باید آثار دیگران را بخوانید اما ضروری است که لحن و صدای خود را پیدا کنید.


خواندن ژانرهای مختلف، شما را به‌طور عملی با گرایش‌های سبکی نویسندگان آشنا می‌کند.



خواندن به شما کمک می‌کند تکنیک‌های نوشتاری را بیاموزید

 برای اینکه به یک نویسنده‌ی خوب تبدیل شوید، لازم است تکنیک‌ها و شیوه‌های نوشتن را بیاموزید. همان‌طور که در مقدمه اشاره کردم نویسنده باید زبان قلمرو نوشتن را بیاموزد. تکنیک‌های نوشتن، همان زبان نوشتن هستند. اگر می‌خواهید شعر بسرایید، باید شعر شاعران امروز و دیروز را بخوانید تا با زبان شعر آشنا شوید. وقتی زبان شعر را آموختید، آن‌وقت می‌توانید دست به نوآوری بزنید و شیوه‌ی خلاقانه‌ی خود را ارائه کنید.


اگر می‌خواهید داستان بنویسید باید بدانید چگونه شروع کنید، چگونه متن را گسترش دهید، چطور گفت‌وگوهای جالب‌تری بنویسید و درنهایت چگونه پایان‌بندی جذابی داشته باشید. همه‌ی این نکات را می‌توانید از رمان‌های مهم بیاموزید. حتا می‌توانید هنگام مطالعه از روی آثار بزرگ ادبی رونویسی کنید.


رونویسی به شما کمک می‌کند مطالعه‌ی اثربخش‌تری داشته باشید.


تعجب نکنید. رونویسی یکی از شیوه‌هایی است که به شما کمک می‌کند مطالعه‌ی اثربخش‌تری داشته باشید. رونویسی باعث می‌شود قدرت تمرکزتان بیشتر شود و بهتر مطالب را به ذهن بسپارید. رونویسی باعث کند شدن سرعت یادگیری می‌شود و این کند شدن به عمیق‌تر شدن آموخته ها و تثبیت بهتر آن‌ها در ذهنتان کمک می‌کند.



سخن پایانی

برای نویسنده شدن فقط نوشتن کافی نیست. این خواندن است که سوخت لازم برای نوشتن را تأمین می‌کند. در این مقاله به منافع خواندن کتاب برای نویسندگان پرداختم. شما چه مزیت دیگری می‌شناسید؟ نظر خود را در قسمت دیدگاه‌ها بنویسید.

* کتاب راز نوشتن، استیفن کینگ، ترجمه‌ی علی حاج‌قاسم، انتشارات نگاه